tgoop.com/nabeavamfaribi/1646
Last Update:
تکنولوژی ها تعیین کننده ی حکومت ها نه ایدئولوژی ها؟!
تکنولوژی و به شکل اهم آن دانش راه گریزناپذیر حفظ استقلال و پایه های هر حکومت و ملتی است و بدون تردید هرچقدر فاصله ی علمی و فنی ما با دنیا بیشتر شود به همان اندازه استقلال و امنیت ما تهدید می شود؛ مثال ساده ی آن تاخت و تاز بیگانه در افغانستان و حفظ نسبی استقلال در پاکستان است که شاید منتقدان بگویند ' پاکستان به دریای آزاد راه دارد و درآمد سرانه و.... اگر چنین است باید بپرسیم پس چرا عربستان همچنان متاثر از نقش آمریکا در منطقه است و اگر از همه اینها بگذریم؛ کره شمالی اگر به دانش هسته ای دست پیدا نمی کرد؛ قادر به این همه جولان دادن بود؟!
حالا سوال اینجاست که اگر در پروسه ی عقب ماندگی اقتصادی و فنی و صنعتی و ... که در نتیجه ایزوله شدن کره شمالی در شرف وقوع است؛ غرب به سطحی برسد که بتواند از چالش اتمی کره شمالی بگذرد؛ آنگاه این جوانک به کدام پستو خواهد خزید؟!
بگذارید از دریچه ای دیگر سخن بگویم؟!
دانش مهندسی در حال احاطه کردن دانش پزشکی است' این را تکنولوژی هایی می گویند که هر روز کار را ساده تر می کنند... توسعه ی عمیق علوم انسانی در جوامع غربی که موجب توجه جدی به فلسفه ی علم و پیشرفت های بزرگ شد و تبدیل به جریانی شد که همچنان با سرعت و قدرت به پیش می رود.
به هرحال چه آنکه غرب ندیده های ایدئولوژیک دست آوردهای علمی غرب را نبینند و چه آنکه ببینند و نفهمند و یا اینکه خود و خویشان جملگی در درون مدهوش و در برون تمارض کنند؛ علم در دنیا مسیری را می رود که هیچ سنخیتی با آنچه ما در حال طی کردن آن هستیم ندارد. هجوم عجیب نخبه های علوم انسانی و مهندسی به سمت رشته های پزشکی که دقیقا خلاف رویکرد جهان است ؛ نشان می دهد اوضاع ما خوب نیست؟! جهت گیری ما به سمت علم نادرست است (انتشار آمار مقالات وزیر بهداشت ' که در کمتر از هر هفته یک مقاله ی بین المللی ارائه داده است به خوبی نشان می دهد که تکیه بر این آمارها به عنوان معیار پیشرفت علمی امری ناصواب است)
متاسفانه در موضوع علم فقط به از هم پاشیدن علوم فنی و مهندسی کار خلاصه نمی شود؛ بلکه علومی چون مدیریت و بخصوص حقوق و ... نیز شدیدا در کشور دچار افت شده اند و مدرک گرایی و توسعه ی کمی و قارچ گونه ی دانشگاه های ایران سبب شد که افراد ناشایسته و دارای روابط سیاسی و ... جای افراد کارآمد را در سیستم های خصوصی و دولتی بگیرند و خلاقیت و مهارت و تخصص جای خود را به کمی نگری و تقلب و مدرک گرایی بدهند و چرخ اقتصاد و صنعت و سیاست کشور را قفل کنند.
آنچه در مورد افت دانش در کشور بیان کردیم امری نصبی و در مقایسه با حرکت شتابان دنیاست که موجب وابستگی کشور به واردات دسته بیل و خوراک سگ و اسب گردیده است و متاسفانه با وجود موارد بسیار روشن عینی مثل ناتوانی مدیریت کشور در مهار تورم و بحران های زیست محیطی و اشتغال و حدود پانزده میلیون پرونده ی قضایی در سال؛ بازهم نمی توان عده ای را قانع کرد که اینها نشانه های آشکاری از افت دانش مدیریت و صنعت و ... در کشور هست که ناتوانی خود را در مواجهه با بحران ها نشان داده است و در پاسخ به نقد افرادی چون بنده؛ آمار مقالات افرادی چون قاضی زاده ی هاشمی را به عنوان شاخص پیشرفت مطرح می کنند.
به هرحال چه دوستان قبول کنند که در جهت گیری علمی و دانشگاهی و ... اشتباه کردند و چه قبول نکنند؛ دنیا در مسیر شتابان خود به سمت استیلا بر جوامع کمتر توسعه یافته؛ فقط به وابستگی خوراک سگ و اسب و اینترنت و اپلیکیشن و هارپ و حمله ی بیولوژیکی و ... اکتفا نخواهد کرد و ... کارش را انجام می دهد. به هرحال برای بنده کاملا مسجل شده است که دنیای اکنون و آینده ' جایی است که دست برتر در دانش حرف اول را خواهد زد نه مکاتب ایدئولوژیک... از قافله دانش عقب نمانیم؛ تبادل استاد و دانشجو و توجه به کیفیت و رشد کیفی علوم انسانی با نگاهی بی غرض به واقعیات دنیا؛ حیاتی ترین کار در حکم رانی امروز است.
مهدی اسفندیار
کانال "نه به عوام فریبی"
نقطه ی اتصال اهالی فرهنگ و اندیشه؛ اساتید دانشگاه و مدیران اجرایی و سیاستمداران و اقتصاددانان...
لینک کانال؛ نه به عوام فریبی 👇👇👇
@nabeavamfaribi
BY نه به عوام فریبی
Share with your friend now:
tgoop.com/nabeavamfaribi/1646