Telegram Web
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش هفتم: تعریف تحلیلی)

🖋کنکاشی در روش


مفاهيم گرفته شده از زبان عاميانه، گاهی از نظر گروه‌های مختلف جامعه، دارای معانی کاملاً متفاوتی می‌باشند؛ بطوری که اگر شخصی از يک گروه بخواهد آن واژه را در گروه ديگر به کار برد، با سوءتفاهم و يا عدم تفاهم روبرو خواهد شد و در صورتی که قرار باشد ارتباط و روابط اجتماعی بين اعضای گروه‌ها به وجود آيد؛ (مثلاً وقتی پژوهشگری از يک گروه يا جامعه‌ای، بخواهد در جامعه ديگری غير از جامعه خود، تحقيق کند)، لازم است معانی واژه‌های مورد استفاده (مثلاً در يک پرسش‌نامه) را قبلاً بررسی کرده، معانی معمول آن واژه‌ها را در گروه يا جامعه مورد نظر، تعيين نمايد.

📍«همپل» اين گونه بررسی و تعيين معانی را «تحليل معنی» و «اوپ» آنها را «تعريف تحليلی» می‌نامد و تفاوت آن با تعريف اسمی، در اين است که تحليل معنی يا تعريف تحليلی، يک امر قراردادی نيست؛ بلکه يک امر تحقيقی است؛ يعنی به صورت تجربی بررسی می شود که فلان واژه در بين افراد يک جامعه، دارای چه معنايی است و به اين جهت، در تعريف تحليلی، برعکس تعريف اسمی، درباره يک امر واقع شده (واقعيت) صحبت می‌شود.

📍مورد استفاده «تحليل معنی»، فقط هنگام تحقيق در جوامع و فرهنگ‌های متفاوت نيست، بلکه برای تثبيت معنی واژه‌هايی که با مفهوم‌های متفاوت در يک جامعه متداول هستند و يا پی بردن به فضای مفهوم يک واژه نامشخص در يک يا چند جامعه نيز کاربرد دارد.


🌟 لینک کانال:
@Exploring_the_method
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش هشتم: تعریف تجزیه ای)

🖋کنکاشی در روش

بسياری از واژه‌ها در تحقيق، فقط از طريق تعريف اسمی يا تعريف تحليلی مشخص نمی شوند؛ بلکه برای تعيين فضای مفهومی آنها، روش‌های ديگری لازم است.

📍تعريف تجزيه‌ای، روشی نسبتاً دقيق است که واژه مورد نظر را به طور کاملاً صريح و مشخص محدود می سازد. اين نوع تعريف که در آغاز به وسيله کارناپ نشان داده شد و در علوم اجتماعی بسيار معمول است، مبتنی بر جريان «محرک - پاسخ» می باشد؛ بدين ترتيب که به يک عده از افراد، محرکی (مثلاً به صورت يک سؤال) داده می ‌شود و بر مبنای عکس‌العمل‌های آنها در مقابل اين محرک، به آنها يک صفت داده می ‌شود. تقريباً همه «سؤالات» يک پرسش‌نامه و به ويژه مقياس‌های سنجش گرايش، تعاريف تجزيه‌ای هستند.

🌟 لینک کانال:
@Exploring_the_method
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش نهم: تعریف چند مرحله ای)

🖋کنکاشی در روش

برخي از واژه‌های تحقيق، به علت موارد استفاده گوناگون، دارای فضای مفهومی نسبتاً وسيعی هستند که نمی توان آنها را با تعاريفی خاص، محدود و مشخص کرد؛ مانند واژه «سازمان» که شامل مفاهيمی مانند وزارت‌خانه، واحد توليدی، بيمارستان، زندان، دانشگاه، مدرسه، ارتش و... می ‌شود و نيازمند يک تعريف چند مرحله‌ای است.

📍لینک کانال:
@Exploring_the_method
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش دهم: تعریف واقعی)

اين گونه تعريف که در کتاب‌های مختلف به آن اشاره می شود، هدفش تعيين «ماهيت» يک واژه با سؤالاتی شبيه «يعنی چه؟» يا «چيست؟» می‌باشد؛ (مانند تربيت يعنی چه و دموکراسی چيست؟). بدين ترتيب، ملاحظه می‌گردد که لغت ماهيت، خود بسيار مبهم است و معلوم نيست که با سؤالات «يعنی چه» و «چيست»، چگونه فضای مفهوم واژه مورد نظر، تعيين می‌گردد. با کمی تأمل و تعمق، ممکن است راه‌هايی به نظر برسد که بتوان اين فضای مفهوم را مشخص نمود اما اين راه‌ها جز آن چه تا کنون گفته و بررسی شده‌اند، نخواهند بود. از اين رو، «تعريف واقعی» به صورت يک تعريف خاص، نمی تواند مورد استفاده واقع شود.

🌟لینک کانال:
@Exploring_the_method
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش یازدهم: تعریف عملیاتی یا عملی)

🖋کنکاشی در روش

تعريف عملياتی (عملی)، يک مفهوم و به بيان دقيق‌تر، يک متغير را به صورت اعمال و اموری که در مطالعه به عنوان معرف و معادل آن مشخص می ‌شوند، تعريف می ‌کند و اين امکان را فراهم می آورد که مورد اندازه‌گيری قرار گيرند.
خصايص يا پيشامدهای تجربی را که از طريق مفاهيم معرفی می ‌شوند، اغلب نمی‌توان به طور مستقيم مشاهده کرد؛ مثلاً مفاهيم قدرت، هوش و رضايت شغلی و به طور کلی، همه ويژگی ‌های غير رفتاری (مانند ادراکات، ارزش‌ها و نگرش‌ها)، اموری مشاهده ناپذيرند. در اين گونه موارد، وجود تجربی يک مفهوم، بايد استنباط شود. اين گونه استنباط‌ها از طريق تعاريف عملی که مفاهيم را با پيشامدهای تجربی مجهز می سازند، انجام می ‌شود.

📍تعريف عملی، مجموعه روش‌های توصيف کننده فعاليت‌هايی است که انجام آنها به گونه تجربی وجود دارد. چنين تعاريفی، مفاهيم را لمس ‌پذير می ‌کند و روش‌های اندازه‌گيری را که ملاک‌هايی برای کاربرد تجربی مفاهيم به دست می دهد، طرح و خلاصه می کند.

تعریف عملیاتی (عملی) شامل دو دسته است:

1⃣ تعريف عملياتی اندازه‌پذير: اين نوع تعريف، بيان‌گر شيوه اندازه‌گيری متغير مورد نظر است.
مثال:
- مدير باهوش: شخصی که فرصت‌های اقتصادی خوبی برای سازمان به دست می‌آورد يا شخصی که مسائل کارکنان را به خوبی حل می‌کند.
- مدير پرخاشگر: فردی که رفتارهايش جنبه نمايش و دعوا دارد؛ سر و صدا می‌کند؛ بلند حرف می‌زند و صحبت وی، حالت توهين به ديگران دارد.

2⃣ تعريف عملياتی تجربی: اين تعريف، جزئيات دست‌کاری متغيری را که بايد به وسيله پژوهشگر صورت گيرد، مشخص می ‌سازد.
مثال:
- ناکامی: اگر به کارمندی يک عامل انگيزش نشان دهيم، فعلاً دور از دسترس او قرار دهيم، يک تعريف عملياتی تجربی انجام داده‌ايم.
- کشمکش روانی: اگر دو فرد (يا افرادی) در موقعيتی قرار گيرند که همه آنها هدف مشترکی داشته باشند، ولی فقط يکی از آنها بتواند به آن هدف برسد.


لینک کانال:
@Exploring_the_method
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش دوازدهم: تعريف‌های مفهومی و عملياتی)

🖋کنکاشی در روش

سازه‌ها و متغيرها را می‌توان به دو صورت «تعريف مفهومی و تعريف عملياتی» تعريف کرد.

📍تعريف مفهومی: به تعريف يک واژه توسط واژه‌های ديگر اشاره دارد و به عبارت ديگر، در اين تعريف، از واژه‌های انتزاعی و ملاک‌های فرضی استفاده می شود. اين نوع تعريف، به شناسايی ماهيت يک پديده کمک می ‌کند و نقش مهمی را در فرايند منطقی تدوين فرضيه‌ها ايفا می ‌کند. تعريف مفهومی را بايد به تعريف عملياتی تبديل کرده تا بتوان آن را مشاهده کرد.
براي مثال هوش را می توان ظرفيت يادگيری، توانايی تفکر انتزاعی يا فعاليت فکری تعريف کرد. اين تعريف مفهومی هوش، بايد به تعريف عملياتی تبديل شود تا بتوان آن را مشاهده کرد.

در ادامه با تعریف عملیاتی همراه شما هستم.


لینک کانال:
@Exploring_the_method
🍁مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش سیزدهم: تعريف‌ عملياتی)

🖋کنکاشی در روش

تعريف عملياتی تعريفی است که بر ويژگی ‌های قابل مشاهده استوار است. در اين بيان، عبارت «قابل مشاهده»، به نکته مهمی در تعريف عملياتی اشاره دارد. تعريف عملياتی، فعاليت‌های محقق را در اندازه‌گيری يا دست‌کاری يک متغير، مشخص می ‌سازد و به عبارت ديگر، تعريف عملياتی، راهنمای محقق در کار و شيوه انجام آن است. محقق ممکن است با يک سری از سازه‌ها مثل يادگيری يا اضطراب، سر و کار داشته باشد؛ قبل از آن که وی بتواند آنها را به صورت تجربی مورد مطالعه قرار دهد، بايد تصميم بگيرد که چه نوع رويدادهای قابل مشاهده‌ای معرّف اين سازه‌ها می ‌باشند. زمانی که يک مفهوم يا سازه به صورت عملياتی تعريف شود، نشان‌گر‌ها و اعمالی که بتوانند اطلاعات مربوط به آن مفهوم يا سازه را فراهم کنند، مشخص می شود.
تعريف عملياتی بايد طوری انجام پذيرند که اگر پژوهش‌‌گران مختلفی در شرايط مشابه، به اندازه‌گيری سازه يا مفهوم مورد مطالعه بپردازند، نتيجه يکسانی به دست آورند.
بايد توجه داشت که تعريف عملياتی سازه‌ها، به آسانی صورت نمی ‌گيرد؛ زيرا تنها يک تعريف تجربی از آنها وجود ندارد؛ برای مثال، پرخاش‌گری، در برخی شرايط، آسيب رساندن عمدی به ديگری تعريف می شود.

در ادامه با انواع تعریف عملیاتی همراه شما هستیم.


🌟 لینک کانال:
@Exploring_the_method
🔰📌املاکیسم و جباریت بنگاه داری

دکتر ابوذر قاسمی

امروزه مسکن به دلیل اینکه دائماً در تورم و بی¬ ثباتی است، از نظر اجتماعی افراد را دنباله رو خود کرده و زندگی اقتصادی واجتماعی ما را برساخت میکند. این برساخت، واژگونگی ابژه انسانی به سوژه ای مسکن یاب در زیر چرخ دهنده های بازار مسکن است؛ به این معنا به دلیل ضعف بنیه اقتصادی افراد، قدرت انتخاب آنها در یافتن مسکن مناسب با شان، پایگاه اجتماعی، تعداد فرزندان و غیره سلب شده و ارتباط عاطفی و هویتی بین ساکن و مسکون را از هم گسسته است. حال پرسش این است که چرا در وانفسای تامین مسکن، املاک دارها، نقش مهمی در بازار مسکن پیدا کرده اند؟

به دلیل اینکه مسکن در سبد کالای خانوارها به یک نیاز استراتژیک تبدیل شده است، لذا تهیه، اجاره، خرید و فروش آن به امری سخت سودآور تبدیل شده است. این وضعیت منجر به ظهور پدیده ای شده که از آن به «املاکیسم» تعبیر میکنم. پدیده ای که احتمالا فقط نیازمند چند چیز است: چند فرد که احتمالا توانایی و استعدادی در بازار کار مولد ندارند و با تهیه چند میز و صندلی شیک و دفترچه یادداشت خاص املاک، به صورت کاذب و خیالین درصدد دستکاری قیمت ها هستند تا با افزایش قیمت ها، پورسانت بیشتری از اجاره، خرید یا فروش مسکن و ملک عاید خود کنند؛ افرادی که با نشستن در پشت میزهای خوشگل، ژست ناجی، عقل کل و آگاه به زیر و بم مسکن به خود میگیرند.

اختصاص مغازه های زیادی به املاک، در نگاه اول نوعی توزیع رفاهی مکان های عرضه مسکن است. اما، به دلیل اینکه این مکان ها هیچ موجودیت و سنخیتی با قدرت خرید افراد ندارند، چیزی جز صید افراد در وحشت ناشی از تورم ذهنی و مالی اضطرار مسکن نیستند.

ظهور یک پدیده مثل املاکیسم، تنها زمانی قابل درک است که به نیروهای رجوع کنیم که املاکیسم در بین آنها رشد کرده است. زمانی که با هرزگی نقش دولت به مثابه سیاستگذار و افسارگسیختی بازار به مثابه تعدیل کننده قیمت ها (بازار بدون رانت و انحصار) روبرو میشویم، ظهور قارچ گونه املاکیسم، امری طبیعی است.

ذات بازار تولید نابرابری و موجه ساختن آن در لوای رقابت و دست نامرئی است. دولت ها هم در زمان بحران براحتی فرافکنی می کنند و بار بی ثباتی را بر دوش مردم می اندازد و فقط بیانیه و بخشنامه صادر میکنند! در این چرخه، املاکی میگوید: دولت نمیتواند ساماندهی کند (درست میگوید، زیرا دولت های که از مالیات بندی بر خانه های خالی عاجز هستند، در ساماندهی مسکن نیز عاجزند)، سرمایه دار حوزه مستغلات نیز درصدد حداکثرسازی نفع شخصی است؛
بنابراین، پناهگاه افراد درمانده و در تهیه مسکن مقرون به صرفه من هستم. ظهور املاکیسم در نقش یک واسطه و به اصطلاح ناجی افراد در تهیه مسکن، ناشی از گسست در این تثلیث نامبارک است: تثلیثی از منِ ناتوان اقتصادی/اجتماعی، بازار آلوده به رقابت نابرابر و دولت بی برنامه. املاکی بین بازار و دولت و مردم دلالی میکند و از این منظر بعضاً ضدتولید، ضداخلاق و ضداحساسات عالی بشر در جهت برخورداری از خانه¬دار شدن است.
مسیری برای دریوزگی هرچه بیشتر و سریعتر افراد است، زیرا با حک کردن قیمت های هرزه و بی پایه، بر محرومیت نسبی افراد در جهت دسترسی به انتخاب های مقرون به صرفه نیز می افزاید. به این اعتبار، املاکیسم صرفاً مجموعه اي از كنش ها و غوطه ورشدن عاشقانه چند نفر در بطن بازار مسکن نیست، بلکه معلول نوعی فروپاشی سیاست مسکن در جهت نرمالیزه کردن قیمت مسکن است. اتفاقاً چون دائما با بی ثباتی بازار و تورم اقتصادی روبروهستیم، ناخوداگاه و به تدریج در ذهن ما نوعی تورم معنایی و مفهومی شکل گرفته که ما را به سمت حفظ و تحكيم مجموعه ای منسجم و يكپارچه از هويت بازاری سوق داده است؛ زیرا تصور میکنیم اگر امروز در این بازار مکاره مسکن نخریم، فردا باختیم؛ به اعتباری با شرطی شدن ذهن، ناآگانه در تعمیق و مشروع سازی املاکیسم نیز همدستی داریم. املاکیسم و اقتصاد نامولد و انگل وار مستغلات، معلول تخریب سیاست زندگی و جایگزینی آن با بنگاهی شدن جامعه جهت تامین نیازهای خود است.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 مروری بر انواع تعاريف واژه‌ها و اصطلاحات در تحقيق (بخش چهاردهم: انواع تعريف‌ عملياتی)

کنکاشی در روش


دو نوع تعريف عملياتی وجود دارد: تعريف عملياتی اندازه‌پذير و تعريف عملياتی آزمايشی.

الف) تعريف عملياتی اندازه‌پذير عبارت است از عملياتی که بايد انجام پذيرد تا اندازه‌گيری يک مفهوم يا سازه، ميسر شود؛ برای مثال، پيشرفت تحصيلی را می توان با نمرات فرد در يک آزمون استاندارد شده، تعريف کرد يا اين که «مفهوم خود» را می ‌توان به وسيله پرسش‌نامه «ادراک لياقت از خود» که دارای ويژگی های روان‌سنجی (قابليت اعتماد و اعتبار) است، مانند پرسش‌نامه هارتر، تعريف کرد.

برخي از نويسندگان (tuckman , 1988) تعريف عملياتي اندازه‌پذير را نيز به دو دسته پويا و ايستا تقسيم می‌کنند. در تعريف عملياتی پويا، محقق به ثبت چگونگی رفتار آزمودنی‌ها در شرايط مورد بررسی می‌پردازد؛ در حالی که در تعريف عملياتی ايستا، نتيجه يا برون‌داد رفتار آزمودنی مشاهده می ‌شود؛ برای مثال، تعريف عملياتی پويا در مورد هوش را می ‌توان بررسی فرايند تفکر فرد، هنگام مواجهه با مسئله بيان کرد و نمرات آزمودنی ‌ها در آزمون‌های ويژه هوش را به عنوان تعريف عملياتی ايستا در نظر گرفت.

ب) تعريف عملياتی آزمايشی عبارت است از ايجاد شرايط آزمايشی لازم (بر اساس نظريه‌های موجود)، برای بروز پديده مورد مطالعه که توسط پژوهش‌گر صورت می ‌گيرد؛ برای مثال، تعريف آزمايشی ناکامی به صورت عملياتی؛ عبارت از شرايطی است که در آن، فرد برای رسيدن به يک هدف، با مانع برخورد می کند. با توجه به تعريف عملياتی ارائه شده در تحقيق، می توان مقياس اندازه‌گيری متغير را مشخص کرد.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

کنکاشی در روش


همه دانشجویان می‌دانند که نگارش مقالات دانشگاهی و پژوهشی بخشی از دوره آموزشی آنهاست. این دسته از افراد آکادمیک در هنگام نگارش پایان نامه با منابع معتبر از مطالب خود پشتیبانی می‌کنند و ایده‌های اصولی را بیان می‌نمایند. اما همه آنها اطلاع ندارند که باید به چه صورت بخش "مروری بر پیشینه تحقیق را بنویسند و همیشه ابهامات زیادی ذهنشان را مشغول می‌کند. در این راستا تیم کنکاشی در روش تصمیم گرفته تا در این مطلب و مطالب بعدی راهنمای جامع برای محققین ایجاد نماید. با خواندن این راهنمای کامل، درک جامعی از تعریف، فرمت‌ها و گام‌های نوشتن ادبیات پژوهش به دست خواهید آورد، و با یک نمونه از این نوع نگارش نیز آشنا خواهید شد.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت اول: تعریف مروری بر ادبیات تحقیق

کنکاشی در روش

مروری بر ادبیات تحقیق یا Literature Review به فعالیتی گفته می‌شود که محقق در طی آن به بررسی نشریات گوناگون در یک حوزه موضوعی، و گاهی در یک دوره زمانی می‌پردازد. این فرآیند معمولا یکی از فصول پایان نامه یا رساله است که امکان ارائه آن به ‌عنوان یک تکلیف مستقل نیز وجود دارد.
برای این نوع نگارش می‌بایست منابع مختلفی که با موضوع اصلی ارتباط دارند و جامعیت منحصربفردی از نشریات را در اختیار شما قرار می‌دهند، بخوانید و تحلیل کنید. خلاصه‌ای از مرور کلی اطلاعات مهم در نشریه خیلی اهمیت دارد؛ در واقع نوعی پیوند دادن داده‌هاست که اطلاعات مهم را مجدداً سازمان‌دهی می‌کند تا بتواند مفهوم جدید و تازه‌ای را ارائه نماید.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت دوم: هدف مرور ادبیات تحقیق

کنکاشی در روش

هدف اصلی مروری بر ادبیات پژوهش، خلاصه‌نویسی و هم‌گذاری ایده‌های نویسندگان گذشته است؛ بدون اینکه ایده‌های شخصی یا سایر اطلاعات دیگر در آن لحاظ گردد. با این وجود تنها نیت آن بیان خلاصه‌ای از منابع نیست؛ بلکه هدف ارائه اصول یا روند محوری که در تمام نشریات وجود دارد، خواهد بود. اگر با نحوه نوشتن مقاله علمی- پژوهشی آشنایی داشته باشید، می‌دانید که این نگارش یک موضوع اصلی دارد؛ پیشینه تحقیق هم از این موضوع واحد برخوردار خواهد بود که به موجب آن تحقیق هدایت خواهد شد. هدف این نوع نگارش دانشگاهی، شناسایی اصل سازمان‌دهی و چگونگی حضور آن در تمام اسناد پشتیبان شما خواهد بود.


🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت سوم: دلیل اهمیت مروری بر پیشینه تحقیق چیست؟

کنکاشی در روش

اهداف زیر ارزش و اهمیت مروری بر پیشینه تحقیق را نشان می‌دهند:
- تأکید بر اهمیت موضوع اصلی در یک حوزه موضوعی خاص؛
- شرح و توضیح زمینه تحقیق در یک مقوله مشخص؛
- کمک به یافتن موضوعات، اصول، مفاهیم و محققان برجسته که در آن حوزه وجود دارند؛
- کمک به نمایش روابط میان مطالعات یا ایده‌های موجود در یک حوزه موضوعی خاص؛
- آشکار کردن نقاط اصلی اختلاف و شکاف بر سر یک موضوع؛
- ارائه سوالاتی برای زمینه‌سازی و تحریک تحقیقات آتی بر اساس مطالعات پیشین.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت چهارم: حجم مروری بر پیشینه تحقیق

کنکاشی در روش

هنگام نیاز به نگارش ادبیات پژوهش، معمولا دانشجویان به این سؤال می‌رسند که حجم مطالب باید چقدر باشد. در برخی از موارد، استاد میزان حجم لازم مطالب را تعیین می‌کند؛ با این حال باید دستورالعمل نگارش مقاله را با دقت بخوانید تا ببینید که چه میزان انتظار برای نگارش این بخش از شما وجود دارد.

اگر دستورالعمل خاصی در اختیار شما قرار داده نشد، توصیه می‌شود که مطالب مروری بر پیشینه تحقیق حدود 15 تا30 درصد کل مقاله باشند؛ به عبارتی 2 الی 3 صفحه برای یک مقاله 15 صفحه‌ای کفایت می‌کند.

وقتی Literature Review را به‌ عنوان یک تکلیف مستقل می‌نویسید؛ حجم آن توسط دستورالعمل‌های ارائه شده مشخص می‌گردد.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت پنجم: قالب مروری بر پیشینه تحقیق: APA، MLA و Chicago

کنکاشی در روش

قالب مقاله باید به سبک ارجاعی مورد نظر نشریه یا دانشگاه پایبند باشد. برای اینکه به قالب مطلوب مروری بر پیشینه تحقیق برسید؛ با طرح پرسش‌های زیر، اطلاعات دقیق را به دست آورید:

- چه تعداد منبع باید بررسی شوند و این منابع بایستی از چه نوعی باشند (مطالب منتشر شده، مقالات ژورنال‌ها، کتاب‌ها یا وب‌سایت‌ها)؟

- از چه قالبی برای رفرنس دهی به منابع باید استفاده گردد؟

- مطالب مروری باید چقدر باشند؟

- آیا مرور مطالب باید از خلاصه، ترکیب یا نقد شخصی تشکیل شده باشند؟

- آیا مطالب مروری شامل عناوین فرعی یا اطلاعات زمینه‌ای مربوط به منابع نیز می‌شوند؟


🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت ششم: سبک رفرنس دهی APA

کنکاشی در روش

اگر قصد دارید قالب تحقیق‌تان به سبک رفرنس دهی APA (سبک انجمن روانشناسی آمریکایی) باشد؛ پس قواعد زیر را رعایت کنید:

● از حاشیه صفحه ۱ اینچی استفاده کنید؛

● اگر دستورالعمل دیگری به شما نداده شده، برای کل متن فاصله گذاری دو برابری را به کار بگیرید؛

● فونت خوانایی انتخاب کنید. اولویت فونت برای مقالات APA، فونت Times New Roman با اندازه ۱۲ است؛

● در بالای هر صفحه با حروف بزرگ هدر قرار دهید. هدر صفحه باید نسخه کوتاه شده‌ای از عنوان مقاله و تا ۵۰ کاراکتر باشد؛ البته با رعایت فاصله‌گذاری و نقطه‌گذاری؛

● در گوشه سمت راست بالای هر صفحه، شماره مربوط به آن صفحه را درج نمایید؛

● وقتی قالب مروری بر پیشینه تحقیق را به‌ صورت APA قرار می‌دهید، قرار دادن صفحه عنوان را فراموش نکنید. این صفحه شامل نام مقاله، نام نویسنده و وابستگی به دانشگاه یا سازمان است. عنوان باید در قسمت وسط بالای صفحه و با حروف کوچک باشد؛ نباید از بیش از ۱۲ لغت استفاده نمایید و از نوشتن اختصار و کلمات غیرضروری هم پرهیز کنید.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت هفتم: سبک رفرنس دهی MLA

کنکاشی در روش


برای متن به سبک MLA (انجمن زبان مدرن)، دستورالعمل‌های زیر را رعایت کنید:

● حاشیه صفحه 1 اینچی را به کار بگیرید؛

●استفاده از فاصله‌گذاری دو برابری برای کل متن را در دستور کار قرار دهید؛

● ایجاد فاصله خالی نیم اینچی برای هر پاراگراف جدید را رعایت کنید؛

● اولویت فونت برای مقالات MLA، فونت Times New Roman با اندازه 12 است؛

● در وسط اولین صفحه، یا در صفحه عنوان از هدر استفاده نمایید (دقت کنید که در سبک MLA نیازی به صفحه عنوان نیست؛ اما می‌توانید آن را قرار دهید). در این قالب هدر باید شامل نام کامل، نام استاد، نام کلاس، دوره، یا شماره بخش و موعد تحویل تکلیف باشد؛

●در گوشه سمت راست هر صفحه از مقاله از سرصفحه (running head) استفاده کنید. آن را به فاصله یک اینچ از حاشیه سمت راست و نیم اینچ از حاشیه بالا قرار دهید. فقط نام خانوادگی خود را قرار دهید و شماره صفحه را با یک فاصله از سرصفحه جدا کنید. قبل از شماره‌گذاری صفحه نیازی به گذاشتن اختصار p. نیست.


🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت هشتم: سبک رفرنس دهی شیکاگو

کنکاشی در روش


اگر قرار است مروری بر پیشینه تحقیق را به سبک شیکاگو (Chicago) بنویسید؛ از قواعد زیر پیروی کنید:

● حاشیه صفحه نباید کمتر از 1 اینچ باشد؛

● از فاصله‌گذاری دو برابری (Double Spacing) برای کل متن استفاده کنید؛ به جزء در مورد عناوین جدول، توضیحات شکل، یادداشت‌ها، نقل قول بلند و مطالبی که در فهرست کتاب یا رفرنس‌ها قرار می‌گیرند؛

● بین پاراگراف‌ها فاصله نگذارید؛

فونت خوانا و مناسبی انتخاب کنید. اولویت فونت در مقالات شیکاگو، فونت‌های Times New Roman و Courier است که نباید کمتر از 10 باشند؛ بهتر است اندازه فونت را روی 12 بگذارید؛

● صفحه جلد (عنوان) باید شامل نام کامل، اطلاعات کلاس و تاریخ باشد. صفحه جلد را در مرکز و یک سوم پایین‌تر از بالای صفحه قرار دهید؛

● شماره صفحات را در گوشه سمت راست بالای هر صفحه قرار دهید، از جمله صفحه جلد.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت نهم: ساختار مروری بر پیشینه تحقیق

کنکاشی در روش


همانند بسیاری از نگارش‌های دانشگاهی دیگر، مروری بر ادبیات تحقیق از سبک رایج مقدمه- بدنه اصلی- نتیجه‌گیری با پنج پاراگراف کلی پیروی می‌کند. در ادامه نگاهی به هر یک از مؤلفه‌های ساختار مروری بر پیشینه تحقیق می‌اندازیم.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
🔰📌 راهنمای جامع نوشتن مروری بر پیشینه تحقیق + نمونه

قسمت نهم: ساختار مروری بر پیشینه تحقیق
بخش مقدمه

کنکاشی در روش

در بخش مقدمه باید خواننده را به سمت اصول سازمان دهنده کلی هدایت کنید؛ یعنی اطلاعات شما باید از یک چشم‌انداز وسیع آغاز شود و به‌تدریج و با نزدیک‌تر شدن به نقطه کانونی محدود گردد. بنابراین در ابتدا مفهوم کلی را بیان کنید. پس از بیان اولیه، تمرکز مقدمه خود را به سمت اصول اصلی محدود نمایید و به معیارهایی که در انتخاب منابع پیشینه تحقیق مورد نظر خود از آنها استفاده کرده‌اید، اشاره کنید. در نهایت مقدمه با بیان اصول سازمان دهنده خاتمه می‌یابد که می‌بایست ارتباط مستقیمی با منابع ادبیات پژوهش داشته باشد.

🌐 کنکاشی در روش:
@Exploring_the_method
2025/07/08 00:35:12
Back to Top
HTML Embed Code: