tgoop.com/thirdwaveofBehaviorTherapy/1462
Last Update:
آنچه درمانهای موج سوم رفتاردرمانی به لحاظ مفهومی و کاربردی به رفتاردرمانی افزودهاند (2)
مترجم: دکتر علی فیضی
پذیرش، تمرکز زدایی/گسلش و سبک پاسخ گشوده. علاوه بر رویههای مداخلهای که به طور متمرکز جهت توجه را آموزش میدهند، موج سوم درمانهای رفتاری از روشهای مبتنی بر شواهد برای ارتقای پذیرش هیجانی استفاده میکنند، که به عنوان مجموعهای رفتاری از تماس پایدار با محتوای هیجانی مشخص میشود، بدون اینکه فرآیندهای فکری پیچیدهای که باعث عدم مشارکت و اجتناب میشوند مانعشان شوند. . در موج سوم درمانهای رفتاری، رویههای درمانی پذیرش و تمرکززدایی/گسلش زیرمجموعۀ حوزۀ سبک پاسخ گشوده توضیح داده میشوند. مفهوم کاربردی سبک پاسخ گشوده به کیفیت عملکردی خاصی از پاسخگویی به محیط های داخلی و خارجی خود اشاره می کند. این سبک پاسخ به طور خاص، به میزانی اشاره دارد که یک فرد مایل است با تجربه لحظه حال خود به طور کامل و گشوده ارتباط برقرار کند، بدون این که واکنشی [سرآسیمه] یا تکانشی به آن تجربه نشان دهد. در این تعریف از سبک پاسخ گشوده، مفهوم کاربردی پذیرش به مجموعهای رفتاری از تماس با تجربه لحظه حال اشاره دارد و در عین حال فرد از هرگونه واکنشی که در آن لحظه رخ میدهد بدون تلاش غیرضروری برای تنظیم آنها آگاه میشود. مفهوم تمرکززدایی/گسلش به مجموعه رفتاری از تماس با تجربه لحظه حال همانگونه که است اشاره دارد. به طور خاص، در زمینه رویدادهای کلامی (افکار و تجارب هیجانی به صورت شفاهی ارزیابیشده)، تمرکززدایی/گسلش شامل تجربۀ این رویدادها صرفاً به عنوان رویدادهای ذهنی است نه این ک به عنوان حقیقت تحت اللفظی در نظر گرفته شوند و اساساً از یک حس بزرگتر از خود جدا هستند، . در نهایت، هر تکنیک کاربردی که این جنبههای سبک پاسخ گشوده را ارتقا دهد به عنوان رویههای پذیرش و تمرکززدایی/گسلش نامیده میشود.
بار دیگر، در حوزۀ رفتار درمانی، اهمیت سبک پاسخ گشوده برای ارتقای سلامت و بهزیستی مطلوب تا زمان جنبش موج سوم رفتار درمانی به صراحت مورد توجه قرار نگرفت، اگرچه برخی جنبه های آن به طور جانبی در نسل های قبلی رفتار درمانی مورد توجه قرار گرفته بود . در واقع، درستی و صحت پیگیری مفهوم و تمرین پذیرش توسط بسیاری از محققان و درمانگران رفتاردرمانی به ویژه از اوایل دهه 1990 تا اواسط دهه 2010 مورد تردید قرار گرفته بود. علاوه بر این، در حالی که برخی از جنبه های سبک پاسخ گشوده (به عنوان مثال ، تمرکززدایی/ گسلش از افکار) در درمان شناختی سرچشمه گرفته است ، اما این جنبهها لزوماً به عنوان فرآیندهای اصلی رفتاری تغییر در نسل های قبلی رفتار درمانی تلقی نمیشدند.
مزیت افزودهای که موج سوم رفتار درمانی به حوزه بزرگتر رفتار درمانی در رابطه با سبک پاسخ گشوده ارائه کرده این است که زمانی که تلاشهای تغییر مستقیم در عمل موفقیتآمیز یا پایدار نباشد، یک مسیر درمانی جایگزین ارائه میدهد. گفتنی است که هدف قرار دادن مستقیم تغییر در هیجان، شناخت و رفتار یکی از ویژگی های بارز سنت رفتاری است. جنبش موج سوم رفتاردرمانی ارزش مفهومی و کاربردی تلاشهای تغییر مستقیم را نفی نمیکند (مانند تغییر در باورهای اصلی، بازسازی شناختی، حواسپرتی، سرکوب افکار)، بهویژه زمانی که انجام این کار منجر به سازگاری رفتاری بیشتر در مراجع شود. به طور مشابه، درمانهای موج سوم رفتاری تنها در صورتی سبک پاسخ گشوده را در زمینههای خاص به کار میگیرند که انجام این کار احتمالاً سازگاری رفتاری و زندگی بانشاط درمانجو را تقویت میکند. شواهد موجود نشان میدهد که ارتقای سبک پاسخ گشوده از طریق پذیرش و استراتژیهای تمرکززدایی/گسلش، همراه با ترویج سبک پاسخ متمرکز، بهویژه زمانی به کار بسته میشود که مجموعه رفتاری کلی درانجو توسط: (الف) تلاشهای ناکارآمد و در عین حال مداوم برای کنترل و اجتناب از افکار، هیجانات، و خاطرات نامطلوبش محدود شود، یا (ب) دچار درهم تنیدگی شناختی با روایتهای خویشتن شود.
https://www.tgoop.com/thirdwaveofBehaviorTherapy
BY کانال تخصصی موج سوم رفتاردرمانی

Share with your friend now:
tgoop.com/thirdwaveofBehaviorTherapy/1462