tgoop.com/maneshparsi/19232
Last Update:
☘ ☘ برگی از تقویم تاریخ ☘ ☘
۲۸ دی سالروز درگذشت یحیی ذُکاء
(زاده ۱۴ مهر ۱۳۰۲ تبریز – درگذشته ۲۸ دی ۱۳۷۹ تهران) ایرانشناس و پژوهشگر تاریخ هنر
او تحصیلات متوسطه را در دبیرستان فیروز بهرام، در رشته ادبی گذراند و از استادان برجسته، ذبیحاله صفا، ناتل خانلری، مشایخ فریدنی و محمدجواد تربتی بهره گرفت و ایرج افشار، هوشنگ کاووسی و احمد فتحی از همدورههای او بودند. در سالهای ۱۳۲۱-۱۳۲۲ دوره ایرانشناسی را نیز که به همت ابراهیم پورداوود و محمد معین در تالار این مدرسه برگزار میشد گذراند. افزون بر آن، در دوره تخصصی رشته کتابداری که در سالهای دهه ۱۳۲۰ در محل باشگاه دانشگاه تهران تشکیل شده بود تحصیل کرد. او در سال ۱۳۳۳ از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در رشته باستانشناسی فارغالتحصیل شد.
مشاغل:
وی پس از سال ۱۳۳۰ به بعد چندین سال متوالی در دبیرستان اندیشه (مدرسه سالزینها موسوم به سن ژان تسکو) به تدریس پرداخت. در بهمن ۱۳۳۵ به استخدام رسمی دولت درآمد و بیش از یک سال در کتابخانه دانشکده حقوق در کنار محمدتقی دانشپژوه، ایرج افشار، و محمد مشکوة به کسب تجربه کتابداری پرداخت. سپس در اداره هنرهای زیبای کشور که بعدها به وزارت فرهنگ و هنر تبدیل شد، مسئولیتهایی چون کارمند و کفیل اداره موزهها و فرهنگ عامه (۱۳۳۵–۱۳۳۶) رئیس موزه هنرهای تزئینی (۱۳۳۷) معاونت اداره کل موزهها و فرهنگ عامه (۱۳۴۰) رئیس موزه مردمشناسی (۱۳۴۱) رئیس انتشارات ادارات کل باستانشناسی و فرهنگ عامه و موزهها و حفظ بناهای تاریخی (۱۳۴۵) رئیس کتابخانه ملی ایران (۱۳۴۷ حدود یک سال) و مشاور وزیر فرهنگ و هنر (۱۳۴۹ تا اواخر دوران خدمت ۱۳۵۷) را برعهده گرفت.
او پس از سالها اشتغال در اداره هنرهای زیبا و وزارت فرهنگ و هنر در سال ۱۳۵۷ بازنشسته شد و پس از آن تا پایان زندگی به فعالیتهای فرهنگی و تحقیق و تألیف مشغول بود.
آرامگاه وی در قطعه هنرمندان است.
https://fa.wikipedia.org/wiki/%DB%8C%D8%AD%DB%8C%DB%8C_%D8%B0%DA%A9%D8%A7
💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ
☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘
#یحیی_ذکا، د
BY فرهنگ و منش پارسی

Share with your friend now:
tgoop.com/maneshparsi/19232