tgoop.com/maneshparsi/19216
Last Update:
زبان فارسی میراث مشترک تمامی اقوام ایرانی است
دکتر چنگیز مولائی در خصوص تاریخچه فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار کرد: فرهنگستان زبان و ادب فارسی یک نهاد علمی است که کار اصلی آن حفظ، مراقبت و پاسداری از زبان ملی کشور و انجام تحقیقات علمی و ادبی سامانمند در حوزه زبان و ادبیات فارسی است.
قدمت فرهنگستان در ایران، به ۸۰ سال قبل برمیگردد
وی ادامه داد: برای اولین بار مفهوم فرهنگستان، در قرن هفدهم میلادی و در کشورهای غربی به وجود آمد. اما قدمت فرهنگستان در ایران، به ۸۰ سال قبل (سال ۱۳۱۴ شمسی) برمیگردد. هرچند که قبل از آن نیز برخی انجمنهای ادبی برای تقویت زبان فارسی در کار وضع لغت برای مفاهیم جدید بودند. اما هیچکدام از آن انجمنها بهصورت رسمی فعالیت نمیکردند. اما به هرحال میتوان فعالیتهای آنها را گامهای آغازینی برای شکلگیری فرهنگستان تلقی کرد.
دکتر مولائی با اشاره به تشکیل انجمنی متشکل از وزارت معارف، صنایع مستظرفه و وزارت جنگ قبل از شکلگیری فرهنگستان (سال ۱۳۰۳)، خاطرنشان کرد: این انجمن تلاش میکرد برای برخی از لغات فرنگی بویژه در حوزۀ نظامی معادل فارسی وضع کند. همچنین قبل از صدور دستور تشکیل فرهنگستان اول توسط رضاشاه در سال ۱۳۱۴، آکادمی طب در سال ۱۳۱۳ تشکیل یافته بود. هدف از ایجاد این آکادمی، پیداکردن معادل فارسی برای برخی کلمات علمی غربی و ترجمه فارسی تعدادی از کتب خارجی در حوزه علم طب بود. در اولین جلسه همین آکادمی طب بود که کلمه «فرهنگستان» بهعنوان معادل فارسی واژۀ آکادمی، تصویب شد.
تشکیل فرهنگستان اول در سال ۱۳۱۴
وی اضافه کرد: فرهنگستان اول در سال ۱۳۱۴ شکل گرفت و نخستین جلسۀ آن به ریاست محمدعلی فروغی، رئیسالوزارء، با حضور ۲۴ تن از اعضای پیوستۀ آن که جملگی از استادان صاحبنامِ زبان و ادبیات فارسی بودند از جمله علامه دهخدا، استاد بدیع الزمان فروزانفر، ملک الشّعرای بهار، محمد علی فروغی، ابوالحسن فروغی،…
💎
🆔 @maneshparsi
BY فرهنگ و منش پارسی

Share with your friend now:
tgoop.com/maneshparsi/19216