tgoop.com/javadimr/768
Last Update:
انتشار کتاب مشروطهی همگان
نوشته جوادی یگانه و علی راغب
کتاب «مشروطهي همگان؛ نقدی بر بابینمایی انقلاب مشروطه» نوشته محمدرضا جوادی یگانه و علی راغب، توسط انتشارات علمی منتشر شد.
مسألهی اصلی کتاب، پاسخ بدین پرسش است که انقلاب مشروطه از آن کیست؟ چرا گروهی به دنبال تصاحب آن و گروهی دیگر به دنبال تحقیرش هستند؟
یکی از موضوعاتی که مشروطه از همان ابتدا با آن درگیر بوده، شبههي ضداسلامی بودن و مشخصاً انتساب آن به جنبش نوپدید بابیه بوده است؛ چنانچه محمدعلیشاه در زمان به توپ بستن مجلس شورای ملی همین مسأله را مطرح کرد و پیش از آن هم شیخ فضلالله نوری در زمانی که جلوی مجلس شورای ملی در میدان بهارستان و در حرم حضرت عبدالعظیم بست نشسته بود، مشروطهخواهان را به بابیگری متهم میکرد. اهمیت مسأله از آنرو است که در دههي اخیر، مجدداً بحث بابینمایی انقلاب مشروطه برجسته شده است و طرفه آنکه این بحث، همزمان هم از سوی فعالان بهائی و هم از سوی مشروعهخواهان دنبال میشود؛ دو طیف متضاد، به دنبال بابی یا بهائي خواندن مشروطه و کنشگران آن هستند: از یکسو، جناحی تندرو در داخل ایران و از سوی دیگر، برخی پیروان و طرفداران بهائیت در داخل و خارج از ایران.
در این کتاب، با نشان دادن اشتراک نظرها و منافع هر دو گروه، سعی کردهایم خط بطلانی بر استدلالها و ادعاهای هر دو طیف بکشیم و روشن کنیم که نخستین انقلاب مردمی در ایران در صد و پنجاه سال گذشته، تنها متعلق به عموم مردم است —زنان و مردان تمامی اقشار جامعه— نه گروههای صنفی، جغرافیایی، فکری و مذهبی.
پس از مرور مختصر رخدادها و شخصیتها و معرفی منابع، کتاب استدلالهای مومنان و طرفداران آیینهای بابی و بهایی و استدلالهای مخالفان بابی و بهایی در باره بابی بودن مشروطه، را شرح داده و نقد میکند.
آنگاه شگردهای مدعیان بابی بودن مشروطه را میکاود و در انتها هم این ادعا را از منظر جامعهشناسی تاریخی بررسی میکند.
پ.ن: فکر اصلی این کتاب الهامگرفته از بحثهای مطرحشده در درس «جامعهشناسی انقلاب مشروطه» دوره کارشناسی ارشد جامعهشناسی است. این درس برای نخستین بار در دانشگاه تهران از سوی نویسندگان در سال ۱۴۰۲ ارائه شد.
برای تهیه کتاب به صفحه انتشارات علمی (اینجا) مراجعه کنید.
BY رویای ایرانی - جوادی یگانه

Share with your friend now:
tgoop.com/javadimr/768