🎲#گام_به_گام
5️⃣قسمت پنجم آمار:
💠همبستگی
◀️ با آمار میتونیم مسائل رو همونطور که هستند ببینیم. از جدول دادهها گرفته تا میانگین توزیع و تصویرسازی. آمار توضیح واضحتری از جهان به ما میده. اما با آمار نه تنها میتونیم اونچه که داره اتفاق میافته رو کشف کنیم بلکه همینطور میتونیم با استفاده از شیوهی تحلیلی قدرتمند یعنی همبستگی دربارهی چرایی اون هم تحقیق کنیم.
◀️تنها با نگاه کردن به یک چیز در یک زمان، نمیتونید اطلاعات زیادی دربارهاش به دست بیارید. چون باید به رابطهی بین چیزها نگاه کنید و اینکه چه تغییراتی میکنند، چه تفاوتهایی با هم دارند. همبستگی به این معناست. و به این شکل که کم کم میتونید فرایندهایی که در جوامع و در جهان روی میدن رو واقعا درک کنید.
◀️در عصر حاضر اغلب ما میدونیم که جرم با فقر مرتبطه، عفونت با بهداشت پایین مرتبطه و دانش آمار با مهارت در رقص مرتبطه
🙂همبستگیها و ارتباطات میتونن خیلی پیچیده باشند. یه جوک دربارهی همبستگیهای مضحک هست، یه مرد آمریکایی بود که متوجه شد ژاپنی ها چربی خیلی کمی مصرف میکنن و تقریبا اصلا شراب نمیخورن و نرخ حملات قلبی در اونها خیلی پایینتر از آمریکایی بود، اما از طرفی دیگه هم متوجه شده بود که فرانسویها به اندارهی آمریکاییها چربی و شراب میخورن اما اونها تعداد حملات قلبی کمتری نسبت به آمریکاییها دارن بنابراین نتیجه گرفت چیزی که باعث مرگ میشه صحبت کردن به زبان انگلیسیه!
😉◀️بهترین نمونه از یک همبستگی معروف رابطهایه که در دهه ۱۹۵۰ بین سیگار کشیدن و سرطان ریه برقرار شد. به فاصلهی کمی بعد از جنگ جهانی دوم یک پزشک بریتانیایی به نام ریچارد دال در ۲۰ بیمارستان لندن به تحقیق دربارهی بیماران مبتلا به سرطان ریه پرداخت و مطمئن شد تنها چیزی که بین اونها مشترک بود سیگار کشیدن بود و به قدری مطمئن شد که خودش هم سیگار رو ترک کرد. اما دیگران چندان مطمئن نبودن.
◀️در طی مباحث بسیاری بر سر دادههای اولیه که سیگار کشیدن رو به سرطان ریه مرتبط میکردند، اینطور بیان میشد که قطعا نمیتونه علتش سیگار باشه ما که تمام زندگیمون مشغول سیگار کشیدن بودیم، سیگار که نمیتونه مضر باشه، شاید به خاطر ژنه،
شاید کسانی که زمینه ژنتیکی سرطان ریه دارند، زمینه ژنتیکی سیگار کشیدن هم دارند. شاید به خاطر آلودگی هواست، شاید سیگاریها بیشتر از غیر سیگاریها در معرض هوای آلوده هستند. شاید به خاطر فقره.
◀️ریچارد دال برای تایید این ارتباطش، بر رابطهی علت و معلولی تکیه کرده بود. ریچارد دال بزرگترین مطالعهی آماری دربارهی سیگار کشیدن تا اون زمان رو ایجاد کرد و شروع به بررسی زندگی ۴۰ هزار نفر پزشک بریتانایی کرد که بعضی از اونها سیگاری بودن و بعضی از اونها نه.
با جمعآوری داده موفق شد همبستگی بین تعداد پزشکان سیگاری رو با احتمال ابتلای اونها به سرطان مشخص کنه.
در نهایت نه تنها نشون داد که رابطه ی بین سیگار کشیدن و سرطان ریه وجود داره، بلکه همچنین نشون داد که ترک کردن سیگار در کاهش ریسک ابتلا به سرطان هم رابطه وجود داره.
این نتیجهی علم بود در بهترین حالتش.
✨چیزی که رابطه همبستگی نمیتونه جاش رو بگیره تفکر انسانه.
⬅️ادامه دارد....
#️⃣#statistics
#️⃣#correlation
#️⃣#IDSchools
#️⃣#IDS
#️⃣#IDS_Math
✉️@IDSchools✉️@IDS_Math