tgoop.com/Exploring_the_method/45
Last Update:
بیان مسئله
🖋کنکاشی در روش
✍ بعد از مقدمه بیان مسئله مطرح می گردد. همانگونه که در مطالب قبلی اشاره شد مقدمه و بیان مسئله با هم تفاوت های دارند که این تفاوت ها «ماهیتی» است، به این معنا کارکرد و جایگاه و نقش متفاوتی دارند.
در ادامه به مختصات یک مسئله و نوشتن یک مسئله مناسب می پردازیم.
پرسش اول: مسئله چیست؟
شاید بسیاری از دانشجویان گرامی به این پرسش ساده نپرداخته باشند که اساسا چیزی که درصدد نگارش آن تحت عنوان مسئله هستند چیست؟
زمانی که پاسخ این پرسش برای محقق و دانشجو مبهم و گنگ باشد، نگارش مسئله برای او سخت و رازآمیز خواهد بود.
تعریف مسئله: مسئله ناشی از چالش بین دانایی و نادانی ما در برابر یک پدیده یا هر چیزی است که موضوع شناخت ما است؛ مسئله به معنای ناسازگاری بین دنیای ذهنی ما و دنیای عینی (واقعیت اجتماعی) است؛ بنابراین زمانی که مشاهده کنیم بین نظام معرفی ما و نظام اجتماعی چالش وجود دارد، در این صورت مسئله در ذهن ما شکل گرفته است.
پرسش دوم: چرا مسئله برای پژوهش علمی مهم است؟
- مسئله از یک شکاف بیرون می آید که ما را دچار حیرت، تنش ذهنی، دغدغه و پرسش می کند و در نتیجه ما را به جستجو جهت یافتن پاسخ به آن دغدغه و چالش می کشاند؛
- مسئله ما را به ورای امور بدیهی و تکراری می کشاند. این امر ما را از سطح به عمق می کشاند و به تعبیری ما را از لایه های ظاهری به لایه های عمیق می برد؛
-مسئله نظام ذهنی ما را منظم و متمرکز می کند و از این جهت ما را در تدوین اهداف تحقیق (که در مباحث آتی به آن می پردازیم) یاری می دهد.
نکات:
✍ از طریق بیان مسئله است که حرکت از مجهول به معلوم برای محقق میسر می شود. از این رو، نگارش مسئله تحقیق از مهمترین مراحل تحقیق و نگارش پروپزال و مقاله علمی است.
✍در بیان مسئله شکاف و ناسازگاری وضعیت موجود را مشخص می کنیم، لذا برخلاف آنچه گفته شد که در مقدمه نیازی به آمار و استنادات نیست، در اینجا آمار و استنادات نقش بسزایی دارند.
✍در مسئله تحقیق برخلاف مقدمه، توجه به جزئیات مهم است.
این نکاتی کلی و مقدمه ای بر بیان مسئله بود. در مطالب آتی چگونگی نگارش بیان مسئله مطلوب ارائه خواهد شد.
🌟 لینک کانال:
@Exploring_the_method
BY کنکاشی در روش
Share with your friend now:
tgoop.com/Exploring_the_method/45