Telegram Web
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۲ اردیبهشت زادروز مریم میرزاخانی

(زاده ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ تهران -- درگذشته ۲۳ تیر ۱۳۹۶ امریکا) ریاضیدان و استاد دانشگاه

او در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران، برنده مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال‌های ۱۹۹۴ "هنگ‌کنگ" و ۱۹۹۵ "کانادا" شد و در آن سال به‌ عنوان نخستین دانش‌آموز ایرانی، نمره کامل را به‌دست آورد. وی نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت و به‌ تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت و نخستین دانش‌آموز ایرانی بود که دو سال مدال طلا گرفت.
در سال ۱۹۹۹ مدرک کارشناسی در رشته ریاضی از دانشگاه شریف و دکتری در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مک‌مولن، از برندگان مدال فیلدز، گرفت. از مریم میرزاخانی به‌ عنوان یکی از ده ذهن جوان برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشته ریاضیات تجلیل شد.
او برنده جایزه ستر از انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ و جایزه کلی شد و از ۱۱ شهریورماه ۱۳۸۷ "اول سپتامبر ۲۰۰۸" در دانشگاه استنفورد استاد دانشگاه و پژوهشگر رشته ریاضیات شد. پیش از این، او استاد دانشگاه پرینستون بود.
در سال ۱۹۹۹ موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدت‌های طولانی است که به‌ دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمز‌های جایگزین فرم‌های هندسی هذلولوی بوده‌اند و در این میان وی در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به‌سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت.
او در سال ۲۰۰۹ به‌خاطر دستاوردهایش در ریاضیات برنده جایزه بلومنتال شد.

نامگذاری‌های افتخاری:
* به افتخار پروفسور میرزاخانی دانشمند ایرانی کتابخانه اصلی دانشکده ریاضیات شریف به‌نام ایشان نامگذاری شده‌است.
* ساختمان آمفی‌تئاتر و کتابخانه دبیرستان فرزانگان ۱ تهران به افتخار وی، دانش‌آموخته این مرکز، به‌ساختمان پروفسور مریم میرزاخانی تغییر یافت.
* خانه ریاضیات اصفهان، به افتخار این دانشمند بلندپایه ایرانی، نامگذاری شد.

خارج از ایران :
* در ۲ فوریه ۲۰۱۸ استلاجیک، شرکتی فعال در زمینه تصویربرداری و تحلیل دیدبانی زمین، میکروماهواره‌ای از سری گنوست را به‌فضا پرتاب کرد که به افتخار مریم میرزاخانی نام‌گذاری شده بود.
* سیارک ۳۲۱۳۵۷ میرزاخانی به‌یاد او نامگذاری شد. نامگذاری افتخاری رسمی توسط مرکز بررسی ریزسیاره‌ها منتشر شد.
* زادروز مریم میرزاخانی ۲۲ اردیبهشت "۱۲ مه" از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به‌عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نامگذاری شد.
* در چهارم نوامبر ۲۰۱۹ بنیاد جایزه بریکترو اعلام کرد که جایزه جدیدی به‌نام  مریم میرزاخانی مرزهای‌نو را ایجاد کردند که به‌زنان پیشتاز در علم ریاضی تقدیم خواهد شد. این جایزه به‌مبلغ ۵۰٬۰۰۰ دلار هرساله به‌زنان ریاضیدان تازه‌کار که دکترای خود را در دوسال قبل از تقدیم جایزه گرفته‌اند پرداخت می‌شود.
* در ۸ مارس و به‌مناسبت روز زن، نام «مریم میرزاخانی» دانشمند ایرانی به پیشنهاد دانشجویان «دانشگاه فنی برلین» بر یکی از خیابان‌های این شهر گذاشته شد.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#مریم_میرزاخانی، ز
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
به پیشواز بیست‌ و پنجم اردیبهشت
روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی

#ابوالفضل_خطیبی
#شاهنامه
#پاسداشت_زبان_فارسی
#بزرگداشت_فردوسی

💎
🆔 @maneshparsi


کشف شواهد پارینه‌سنگی در کرانه‌های مکران

گروهی از باستان‌شناسان به هدایت مرتضی حصاری موفق به کشف دست ساخته های سنگی از دوران پارینه سنگی در کرانه‌های مکران (شهرستان دشتیاری) در استان سیستان و بلوچستان شدند.

مرتضی حصاری سرپرست هیأت پژوهشهای باستان‌شناسی با اعلام این خبر گفت: این یافته‌ها شامل ابزارهای سنگی است که در چند نقطه در حد فاصله رشته کوه کوپال و ساحل مکران کشف شده اند. این دست ساخته‌های سنگی شامل قلوه سنگهای بزرگ با آثار تراش در یک یا چند لبه و همچنین تراشه‌های بزرگ هستند. این باستان‌شناس افزود: این یافته‌های جدید از اهمیت زیادی برخوردارند زیرا تا پیش از این، اطلاعات ما از استقرارهای پارینه سنگی سواحل مکران تنها محدود به چند یافته بود که در دهه ۱۳۵۰ توسط ویتا فینزی در کنارک و سدیچ کشف شدند و مربوط به دوره‌های پارینه سنگی میانه و اواخر پارینه سنگی بودند. اما یافته جدید می‌توانند اطلاعات مهمی درباره استقرارهای دوره پارینه سنگی قدیم در این منطقه مهم بدهند که بنظر بسیاری از باستان شناسان در مسیر پراکنش گروههای پارینه سنگی قدیم به جنوب و شرق آسیا بوده است.

او اظهارکرد: لازم به ذکر است که این یافته‌ها در چارچوب پژوهشهای در حال انجام شامل گمانه‌زنی بمنظور تعیین حریم و کاوش محوطه کوپالدر حال انجام است. این کاوش و بررسی در محدوده آن انجام شده است که از طرح‌های پژوهشی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری محسوب می شود. محوطه کوپال در جنوب کوه کوپال در کنار جاده چابهار به بریس، در شهرستان دشتیاری قرار دارد. در گمانه‌زنی ها این محوطه آثاری از دوره‌های مفرغ، ساسانی و اشکانی یافت شده است.  در گزارشات بعدی، اطلاعات تکمیلی، خبررسانی خواهد شد.

حصاری در خاتمه با اشاره به همکاری همه جانبه فرمانداری شهرستان دشتیاری، به ویژه عبدالعزیز میایی فرماندار شهرستان، و اداره میراث‌فرهنگی چابهار  اظهار امیدواری کرد که در آینده بتواند در این چارچوب همکاری نمایشگاهی از یافته‌های اخیر را…

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۳ اردیبهشت سالروز درگذشت مرضیه ارفعی

(زاده سال ۱۲۸۰ استانبول -- درگذشته ۲۳ اردیبهشت ۱۳۵۷ تهران) بانوی سرتیپ ارتش ایران

او نخستین زنی بود که در ارتش ایران به‌ درجه سرتیپی رسید. وی در یک خانواده ایرانی در ترکیه به‌ دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در استانبول به‌ پایان رساند و پس از ورود به‌ دانشگاه در سال ۱۳۰۸ در رشته پزشکی فارغ‌التحصیل شد.
او مدت دو سال در ترکیه در رشته کودکان و زنان به‌ طبابت پرداخت و سپس در سال ۱۳۱۰ به ایران بازگشت.
با استخدام در وزارت بهداری، ریاست بخش ۲ بیمارستان پهلوی سابق به او محول شد. در زمان سلطنت رضاشاه به‌ ریاست آموزشگاه زنان ارتش رسید. از آنجا که اکثریت مردان خانواده‌اش را افسران ارتش تشکیل می‌دادند، حضورش در پست ریاست آموزشگاه زنان ارتش سبب شد تا به‌ تدریج پزشکی در بیمارستانهای ارتش را به‌ صورت شغل رسمی به‌ عهده بگیرد.
وی همچنین مدت ۱۹ سال در هنرستان دخترانه به‌ تدریس بهداشت و پزشکیاری پرداخت و مدتی نیز در سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی به‌ معالجه بیماران اشتغال داشت.
نخستین ازدواج او با سروان دکتر پیشوا، عمر کوتاهی داشت. چند سال پس از درگذشت همسر اولش، او با دکتر بختیاری ازدواج کرد.
وی در سال ۱۳۱۲ به‌ دستور رضاشاه با درجه همردیف سروانی مشغول به‌ خدمت در ارتش شد و این آغاز فعالیت زنان در ارتش شاهنشاهی ایران بود. او در سال ۱۳۳۸ به‌ عنوان نخستین زن ایرانی به‌ درجه سرتیپی ارتقاء یافت و در سال ۱۳۴۱ پس از ۳۰ سال خدمت در ارتش بازنشسته شد.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#مرضیه_ارفعی، د
برگی از تقویم تاریخ

۲۳ اردیبهشت سالروز انحصار چاپ اسكناس در ايران

فرانسه برای نخستين‌بار پس از انقلاب كبير، پول كاغذی را رواج داد. در ايران تا سال ۱۲۶۸ خورشیدی كه بانك شاهنشاهی تشكيل شد، پول رايج، سکه‌های طلا و نقره بود. در آن سال نشر اسكناس در سراسر ايران، در انحصار بانك شاهنشاهی وابسته به انگليس بود. دوسال بعد، اسكناس جديد بانك با سرلوحه فارسی و علامت شير و خورشيد و عكس ناصرالدين‌شاه قاجار و نوشتن ارزش آن منتشر شد. در مجموع بانك شاهنشاهی، چهل سال در ايران اسكناس منتشر كرد تا اين كه در ۲۳ ارديبهشت ۱۳۰۹ حق انتشار اسكناس از آن بانك سلب و در مقابل دويست هزار ليره انگليس، به‌بانك ملی ايران واگذار شد. اسكناس‏‌های بانك ملی در سال ۱۳۱۰  منتشر شد و تا سال‏ها، رايج بود.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#انحصار_چاپ_اسکناس
برگی از تقویم تاریخ

۲۳ اردیبهشت زادروز ناصر فکوهی

(زاده ۲۳ اردیبهشت ۱۳۳۵ تهران) نویسنده، مترجم و استاد دانشگاه

او از دانشگاه بوزار "هنرهای زیبا" پاریس در رشته معماری و سپس از دانشگاه پاریس در رشته علوم اجتماعی، مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد گرفت و در جامعه‌شناسی، مدرک دکترا را در همان دانشگاه در سال ۱۳۷۳ در رشته جامعه‌شناسی و انسانشناسی سیاسی دریافت کرد. رساله‌‌اش در زمینه اسطوره‌شناسی سیاسی مدرن ایران بود و با راهنمایی پیر فیلیپ ری "انسان‌شناس- دانشگاه پاریس" و کلاریس هرن‌اشمیت "انسان‌شناس، ایران‎‌شناس و استاد متخصص ایران باستان - کلژ دو فرانس" در سال ۱۳۷۳ به پایان رسید. در همان سال به ایران بازگشت و پس از ارزیابی رساله‌اش به وسیله دکتر احمد تفضلی، به تایید وزارت علوم رسید. وی پس از چند سال تدریس در دانشگاه‌های تهران، در سال ۱۳۷۷ به استخدام دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در گروه انسان‌شناسی در آمد و هم اکنون (۱۳۹۹) دارای رتبه استادی رتبه ۲۵ در این رشته در همین دانشگاه است.
وی متخصص مسائل و آسیب‌های فرهنگی، آسیب‌شناسی و مسائل شهرهای جهان مدرن و مسائل هویتی و هویت‌های جدید شهری است. در طول بیست سال گذشته تعداد بسیار زیادی کتاب و مقاله، عمدتا به فارسی،  ولی همچنین به زبان‌های دیگر بین‌المللی نوشته است. مقالات او از جمله در آمریکن آنتروپولوژی، آنتروپولوژیکال آنتروپولوژی، مجله مطالعات اجتماعی دانشگاه استراسبورگ، لوموند دیپلمایتک، نیشن و البته در بسیاری دیگری از مجلات ایرانی و غیر ایرانی و روزنامه‌ها و مجلات ایران  و اروپا و آمریکا منتشر شده‌ است. او از ده سال پیش پروژه بزرگ و پیوسته تاریخ فرهنگی ایران مدرن از مشروطه تا امروز را آغاز کرده است. وی موسس و مدیر موسسه انسانشناسی و فرهنگ است.
https://fa.m.wikipedia.org/wiki/%D9%86%D8%A7%D8%B5%D8%B1_%D9%81%DA%A9%D9%88%D9%87%DB%8C



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#ناصر_فکوهی، ز
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ایرج افشار

ما علیرغم حوادث بسیاری که بر سرزمینمان رفته هویت ایرانی مان را حفظ کردیم که تا حد زیادی مدیون شاهنامه فردوسی است.


💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
چو ایران نباشد تنِ من مباد
بدین بوم وبَر زنده یک تن مباد...

فردوسی بزرگ

دکتر #خشایارلهراسبی

۲۹ ثانیه
‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌  ‌‌‌‎‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎💎
🆔 @maneshparsi
بیجاده



بیجاده نام فارسی یکی از کانی‌های معروف و ارزشمند است که امروزه در زبان علمی به آن گارنت (Garnet) یا نارسنگ نیز گفته می‌شود که از واژه لاتین granatus به معنای دانه انار گرفته شده است. نام های دیگر آن نارسنگ، بجادق، بیجادق، بجاذه، بزادی که امروزه در ایران بیشتر با نام گارنت شناخته می‌شود. از بیجاده شفاف و تراش‌خورده در جواهرات استفاده می‌شود.

بچنگ آمدش چند گونه گهر
چو ياقوت و بيجاده و سيم و زر

ز پيروزه تخت و ز بيجاده تاج
سر تاج زر پايه تخت عاج

رنگ آن قرمز روشن تا قرمز تیره، قهوه‌ای، سبز، زرد، سیاه و حتی بیرنگ است با این حال، رنگ قرمز آن بیشتر شناخته شده است. شاعران فارسی‌زبان همچون #فردوسی و نظامی از سرخی بیجاده به عنوان استعاره برای خون، اشک یا لب یار بهره برده‌اند:

دو بيجاده بگشاد و آواز داد
كه شاد آمدى اى جوانمرد شاد

دو لب سرخ و بینی چو تیغ درم
دو بیجاده خندان، دو نرگس دژم

بیجاده مانند کهربا در اثر مالش دارای خاصیت الکتریکی می‌شود

شد آن تخت شاهى و آن دستگاه
زمانه ربودش چو بيجاده كاه‏

در متون کهن فارسی و عربی، بیجاده به عنوان سنگی با ارزش و خواص جادویی و طبی ذکر شده است. در گذشته عقیده داشتند که داشتن انگشتری با نگین بیجاده از بیماری‌هایی مانند صرع، جذام و برص جلوگیری می‌کند و حتی برای درمان برخی بیماری‌ها نیز از آن استفاده می‌کردند.
💎
🆔 @maneshparsi
2025/05/13 19:40:27
Back to Top
HTML Embed Code: