Telegram Web
Audio
موضوع : ادراکات انسانها

برگزار کننده: دکتر تقی کیمیایی اسدی
متخصص مغز و اعصاب وفوق تخصص طب تشخیص الکترونیکی


@modern_cogitation
@modern_cogitation_archive
لوگوهای متنوعی برای اختلال‌های طیف اتیسم طراحی شده است. نشان پازل روبان‌شکل قدیمی‌تر است و نشانه‌ای است از تنوع افرادی که در طیف اتیسم می‌گنجند.
علامت «بی‌نهایت» با طیفی از رنگ‌ها، سمبلی برای جنبش آگاهی‌بخشی عمومی درباره‌ی اتیسم است. از آنجا که در این لوگو، مانند رنگین‌کمان، مرزها کاملا مشخص نیست بر وجه طیفی اتیسم تأکید بیشتری صورت گرفته است.

از این استعاره‌ها می‌توان برای انواع پژوهش‌هایی که در حوزه‌ی طیف اتیسم انجام می‌شود نیز بهره گرفت. پژوهش‌های متنوعی که با در کنار هم قرار گرفتن، مانند حل پازل، درک بهتری را از اتیسم فراهم می‌کنند.
در زیر به پژوهش بسیار جالبی که چند روز پیش منتشر شده اشاره می‌شود، و گفته می‌شود که جایگاه چنین یافته‌های جالبی در «پازل یا طیف پژوهش‌های اتیسم» چگونه باید در نظر گرفته شود.

هادی صمدی
@evophilosophy
میکروبیوم و اختلال طیف اتیسم

مقاله‌ای که اخیراً در ژورنال نویروساینس چاپ شده، مانند برخی پژوهش‌هایی که در دهه‌ی گذشته انجام شده، نشان می‌دهد که ترکیب میکروبیوم روده‌ی کودک در بروز نشانگان اختلال طیف اتیسم مؤثر است.
(میکروبیوم روده یعنی مجموع میکروارگانیسم‌های متنوعی که در روده زیست می‌کنند و در سال‌های اخیر مشخص شده بر سلامت جسمی و روانی، شناخت (cognition) و هیجان (emotion)، و حتی بر رفتارهای اجتماعی فرد اثر دارند.)
در پژوهش اخیر، که توسط پژوهشگران اسپانیایی انجام شده، میکروبیوم روده‌ی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم را استخراج، و آن را به روده‌ی دسته‌ای از موش‌ها منتقل کردند. این موش‌ها، به‌خلاف موش‌های گروه کنترل، به هنگام عبور از ماز، رفتارهایی مشابه رفتارهای تکراری افراد دارای اختلال طیف اتیسم بروز دادند. این یافته می‌تواند گواهی باشد بر وجود رابطه‌ای علّی میان نشانگانِ اختلال طیف اتیسم و میکروبیوم روده. اهمیت این آزمایش این است که به چیزی بیش از وجود یک همبستگی اشاره دارد. زیرا با افزودن میکروبیومی خاص علائم اختلال طیف اتیسم مشاهده شد.
آیا علت اصلی اتیسم پیدا شده است؟

ابتدا باید دید چه زمانی در روانشناسی می‌توان از «علت اصلی» سخن گفت.
به نظر می‌رسد ساده‌ترین رفتارهای ما علل چندگانه‌ای دارند. چرا رضا زود عصبانی می‌شود؟ به علت وجود فلان ژن؟ پرورش او در فلان شرایط اجتماعی؟ داشتن والدینی با رفتارهای خاص؟ مصرف فلان ماده؟ بالا رفتن سطح هورمونی خاص در بدن او؟ یا علتی دیگر؟ معمولاً هر روانشناسی، بنا بر تخصص خود، یکی از این عوامل را مهم‌تر از بقیه ارزیابی می‌کند.

کار دانشمندان ساختن مدل‌هایی است که میان برخی از این عوامل رابطه برقرار می‌کنند و نقش بقیه را، بنا بر محدودیت‌های پژوهش، نادیده می‌گیرند، یا اگر بتوانند از نقش آن عوامل می‌کاهند. اما از آنجا که عوامل کنار نهاده شده احتمالاً در واقع نقشی در بروز پدیده‌ی مورد نظر دارند پس از همین ابتدا می‌دانیم که یافته‌های چنین پژوهشی در معنای سخت‌گیرانه‌ی به کارگیری واژه‌ی «صدق»، کاذب‌اند.

شاید بگوییم «عصبانیت رضا علل متعددی دارد؛ علل زیستی، اجتماعی، فرهنگی، محیطی و غیره». این‌بار سخنی درست گفتیم، اما همانند مثال وزن فیل نر آسیایی، که در پست قبلی آورده شد، کاملاً بی‌فایده است. با شنیدن آن چیزی نمی‌آموزیم. همین حرف را درباره‌ی سایر رفتارها نیز می‌توان گفت. به وضوح مدل‌های دانشمندان، که کاذب‌هایی آگاهی‌بخش‌اند، کارآمدتر از این گفته‌ی صادقِ بی‌فایده است. کاذب‌اند چون دقیقاً واقعیت را بازنمایی نمی‌کنند (بخش‌های مهمی از سایر علل وقوع یک رخداد را به اجبار نادیده می‌گیرند و عوامل وارد شده به مدل را نیز آرمانی‌سازی می‌کنند)، کارآمدند زیرا، احتمالا، ارتباطی (گاه وثیق) با واقعیت برقرار می‌کنند.

به نحو مشابه، اختلال‌هایی مانند طیف اتیسم، نیز علل متکثری دارند. (البته این بدان معنی نیست که همه‌ی علل در یک سطح هستند.) دانشمندان بسته به تخصص کاری خود برخی از عوامل را به‌عنوان متغیر مستقل گزینش کرده و برخی از ویژگی‌های اتیسم را نیز به‌عنوان متغیر وابسته انتخاب می‌کنند. بر این مبنا مدلی می‌سازند و سپس مدل را آزمون می‌کنند و درصورتیکه از آزمون سربلند بیرون آمد و پژوهشگران دیگر نیز نتایج مشابهی را گزارش کردند به‌تدریج گزارشی از این رابطه در کتاب‌های آموزشی وارد می‌شود.

در سال‌های اخیر در تبیین اتیسم مدل‌های متعددی ساخته شده است که البته هر کدام نیز مخالفان خود را داشته است. نقش مواجهه‌ی مادر در دوران بارداری با فلزات سنگین، وجود ژن خاص در بدن فرد، سن بالای والدین، ابتلا به برخی عفونت‌های ویروسی یا قارچی در نوزادی، واکسیناسیون نوزادان و کودکان، و بسیاری از پیشنهادهای دیگر به‌عنوان علل ایجاد اتیسم مورد اشاره بوده‌اند. از این میان برخی مانند واکسیناسیون کلا مردود شده‌اند؛ برخی مانند عفونت‌های ویروسی و قارچی طرفداران اندکی دارند؛ و برخی مانند علل ژنتیکی طرفداران زیادی دارند.

حال به پرسش اولیه بازگردیم. اگر پژوهش‌های بعدی نیز رابطه‌ای میان میکروبیوم روده و نشانگان اتیسم را گزارش کردند، می‌توانیم بگوییم که گام مهمی در درک اتیسم برداشته شده است. اما کماکان امکان دارد علل دیگر کنار نروند. مثلاً در صورت تثبیت این یافته، این پرسش مطرح می‌شود که چرا چنین ترکیب میکروبیومیِ خاص در روده‌ی افراد دارای اتیسم وجود دارد؟ به علل ژنتیکی؟ مواجهه با موادی خاص؟ نوع تغذیه؟ و دهها پرسش دیگر. و نوبت به ساخت و آزمون فرضیه‌های جدید می‌رسد. با همین روش ساده و خطاپذیر بوده است که طی دهه‌های گذشته به درک بهتری از اتیسم رسیده‌ایم. از یکسو با کلی‌گویی‌هایی مانند اینکه «اتیسم علل متنوعی دارد» علم به پیش نمی‌رود، و از سوی دیگر، به هر یافته‌ای جدیدی نیز نباید اهمیتی بیش از متعارف داد.

هادی صمدی
@evophilosophy
Forwarded from DataDays 2022
💥💫ثبت نام چهارمین دوره رویداد رایگان Sharif Data Days آغاز شد.

با جوایزی🥇به ارزش بیش از 100 میلیون تومان🥇

🔶این مسابقه به گونه ای است که شرکت کنندگان با هر سطحی از دانش از مبتدی تا متخصص بتوانند آورده‌ای از مسابقات داشته باشند پس اگه اطلاعات قبلی ندارید اصلا نگران نباشید.

‼️ظرفیت ثبت نام محدوده پس هرچه سریع تر از طریق لینک زیر ثبت نام کنید تا شانس شرکت در مسابقه را از دست ندهید.
🌐 datadays.ir
📌مهلت ثبت نام ۲۰ مرداد
📣 تا ۲۷ مرداد تمدید شد!

💎 با ما همراه باشيد.

📱 Instagram | Twitter | LinkedIn

🆔@Datadays_Sharif
شناخت اجتماعی از مغزها تا فرهنگ.pdf
7.8 MB
کتاب «شناخت اجتماعی از مغزها تا فرهنگ» در این هفته با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی و با مقدمه دکتر سید کمال خرازی، از «انتشارات انسان» منتشر شد.
📚 کتاب حاضر یک کتاب خودآموز نیست، اما در پیمایش و مطالعه جهان اجتماعی به شما کمک می‌کند. این کتاب، کتاب اخلاق نیست؛ اما به شما کمک می‌کند تا دنیا را تغییر دهید. این کتاب، کتاب قصه هم نیست؛ اما قصه های جالبی برای شما می گوید. شناخت اجتماعی گستره قابل توجهی از پدیده‌ها را پوشش می‌دهد که هم برای تک تک افراد مفید است و هم به فهم بیشتر موضوع شناخت در انسان کمک می‌کند.

📲 اینستاگرام گروه علمی سیناپس

@brainawareness
علوم شناختی
برای تبلیغات در کانال علوم شناختی، به کانال زیر می توانید مراجعه کنید. @adscognitive
برای تبلیغات در کانال علوم شناختی، به کانال زیر می توانید مراجعه کنید.

@adscognitive1
علوم شناختی pinned «برای تبلیغات در کانال علوم شناختی، به کانال زیر می توانید مراجعه کنید. @adscognitive1»
❇️ اولین رویداد سلامت شناختی دیجیتال❇️

🔺قابل توجه شرکت های فعال استارتاپی، تیم های پژوهشی، سرمایه گذاران

🔺اهداف این رویداد: شناسایی بازیگران فعال در حوزه سلامت شناختی دیجیتال ، افزودن خدمات شناختی به شبکه سلامت دیجیتال کشور ، شبکه سازی و بهم رسانی عرضه و تقاضای خدمات سلامت شناختی و نیز تسهیل گری و تامین مالی جهت توسعه سلامت شناختی

سه شنبه، 15 شهریور، ساعت 9 صبح
صندوق نوآوری و شکوفایی

🔗برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به لینک زیر مراجعه کنید:
https://evnd.co/sBqYf

@brainawareness
💠آیا افزایش سن سبب کاهش خاطرات ما از روابطمان با دیگران می شود؟

خلاصه: محققان مکانیسم جدیدی را در نورون ها شناسایی کرده اند که باعث می شود خاطرات مرتبط با تعاملات اجتماعی با افزایش سن کاهش یابد. علاوه بر این، آنها توانستند از دست دادن حافظه در مدل هایی از موش ها را معکوس کنند.

✔️یکی از ناراحت‌کننده‌ترین جنبه‌های کاهش حافظه مرتبط با افزایش سن این است که نمی‌توانید چهره‌ای را که همراه با نامش که چند ساعت قبل با او صحبت کرده‌اید، به خاطر بسپارید. در حالی که محققان نمی‌دانند چرا این اختلال رخ می‌دهد، مطالعه جدیدی که در دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند (UMSOM) انجام شد، سرنخ‌های مهم جدیدی را به ما ارائه کرده است.

✔️محققان با استفاده از موش های پیر، مکانیسم جدیدی را در نورون ها شناسایی کردند که باعث می شود خاطرات مرتبط با این تعاملات اجتماعی با افزایش سن کاهش یابد. علاوه بر این، آنها توانستند این از دست دادن حافظه را در آزمایشگاه معکوس کنند.

✔️محققان می گویند که یافته های آنها هدف خاصی را در مغز شناسایی کرده است که ممکن است روزی برای توسعه درمان هایی استفاده شود که می تواند از کاهش حافظه به دلیل پیری جلوگیری یا معکوس کند. مشکلات حاصل از پیری حافظه با مشکلات ناشی از بیماری هایی مانند #آلزایمر یا دمانس متفاوت است.

در حال حاضر، هیچ دارویی وجود ندارد که بتواند از دمانس شناختی ناشی از پیری، جلوگیری یا معکوس کند.

✔️دکتر میشی کلی، می گوید: «اگر یک فرد مسن در یک مهمانی شرکت کند، به احتمال زیاد نام یا چهره سایر شرکت‌کنندگان را می‌شناسد، اما ممکن است در به خاطر سپردن نامشان با چهره مشکل داشته باشد.»

✔️این نوع خاطرات که چندین بخش از اطلاعات را در یک تعامل شخصی به هم مرتبط می‌کنند، به اصطلاح، خاطرات اجتماعی، به آنزیمی به نام PDE11A در بخشی از مغز که مسئول حافظه مربوط به تجربیات زندگی است، نیاز دارند.

✔️سال گذشته، دکتر کلی تحقیقی را روی PDE11A منتشر کرد که نشان داد موش‌هایی با نسخه‌های ژنتیکی مشابه آنزیم PDE11 نسبت به موش‌هایی که نوع متفاوتی از PDE11A دارند، قدرت بیشتری برای تعامل دارند.

✔️در این مطالعه جدید، دکتر کلی و تیمش به دنبال تعیین نقش PDE11A در حافظه اجتماعی در مغز سالخوردگان بودند و اینکه آیا می توان از دستکاری این آنزیم برای جلوگیری از این از دست دادن حافظه استفاده کرد.

✔️پژوهشگران می‌توانند «تعامل‌های اجتماعی» موش‌ها را با همسایگان‌شان مطالعه کنند و ببینند که آیا آن‌ها حاضرند غذای جدیدی را امتحان کنند، بر اساس خاطراتشان از مواجهه با آن غذا و بر روی  موش ها دیگر.

✔️موش ها دوست ندارند غذاهای جدید بخورند تا مریض نشوند یا حتی بمیرند. وقتی موش‌ها بوی غذا را از نفس موش دیگری استشمام می‌کنند، بین بوی غذا و بوی فرمون‌های موش دیگر ارتباط برقرار می‌کنند که حافظه آن به مانند یک سیگنال ایمنی است که هر غذایی با آن بو برای خوردن در آینده بی‌خطر است!

✔️دکتر کلی و همکارانش دریافتند که اگرچه موش های پیر می توانند هم بوهای غذا و هم بوهای اجتماعی را به طور جداگانه تشخیص دهند، اما شبیه به دمانس شناختی در افراد مسن نمی توانند ارتباط بین این دو را به خاطر بسپارند.

✔️آنها همچنین دریافتند که سطوح PDE11A با افزایش سن در افراد و موش‌ها افزایش می‌یابد، به‌ویژه در ناحیه‌ای از مغز که مسئول بسیاری از انواع یادگیری و حافظه به نام هیپوکامپ است.

✔️ این آنزیم اضافی در هیپوکامپ به در جایی که به طور معمول در موش های جوان قرار داشت یافت نشد. در عوض، ترجیحاً به صورت رشته‌های کوچکی در بخش‌های نورون‌ها تجمع می‌یابد.

✔️محققان تعجب کردند که آیا داشتن PDE11A بیش از حد در این رشته‌ها به این دلیل است که موش‌های مسن‌تر خاطرات اجتماعی اجتماعی خود را فراموش کرده‌اند و دیگر غذای مطمئنی را که در نفس موش دیگری استشمام می‌کنند، نمی‌خورند. برای پاسخ به این سوال، آنها با حذف ژنتیکی ژن PDE11A در موش، از این افزایش های مربوط به سن جلوگیری کردند.

✔️بدون PDE11A، موش‌های مسن‌تر دیگر حافظه اجتماعی را فراموش نمی‌کردند، به این معنی که غذای سالمی را که از نفس موش دیگری بود، خوردند. هنگامی که محققان PDE11A را دوباره به هیپوکامپ این موش‌های قدیمی اضافه کردند، موش‌ها یک بار دیگر حافظه اجتماعی اجتماعی را فراموش کردند و دیگر غذای سالم را نمی‌خورند.

✔️او و همکارانش به شوخی می گویند که هر دارویی که PDE11 را از بین ببرد باعث می شود که شما دوستان و خانواده خود را به خاطر بسپارید، اما ممکن است دیگر آنها را دوست نداشته باشید.

مغز پیر می‌شود!، بنابراین بسیار مهم است که مطالعات تحقیقاتی پایه‌ای همانند این مطالعه داشته باشیم تا به ما در درک بیشتر کمک کند و در نهایت راه‌هایی برای جلوگیری از دمانس شناختی پیدا کنیم.»


@brainawareness
https://bit.ly/3Bc1EpI
⁉️حافظه کاذب چیست؟

✔️زمانی که #حافظه ما درست کار نکند نمی‌توانیم اتفاقی که برای ما رخ داده است را به یاد بیاوریم اما گاهی اتفاقی عجیب‌تر رخ می‌دهد ما گاهی چیزهایی را به یاد می‌آوریم که اصلا رخ نداده اند!!
به این اتفاق، شکل گیری حافظه‌ی کاذب می‌گویند.

به عنوان مثال:
✔️چند واژه برای ما خوانده می‌شود(میخ، نوک، تیز، تزریق، تهدید، دوختن، چرخ خیاطی، آمپول و ... )
سپس از ما خواسته می‌شود که آن واژه‌ها را به یاد بیاوریم. زمانی که پرسشگر به طور حرفه‌ای واژه‌ای را انتخاب کند که با واژه های مطرح شده ارتباط نزدیکی داشته باشد و از ما بپرسد که این واژه برای مثال سرنگ را شنیده ایم یا نه ممکن است که ما دچار اشتباه شویم و حتی احساس کنیم که این واژه برای ما قرائت شده است.

💠این نوعی از شکل گیری حافظه ی کاذب است.

👁‍🗨#حافظه_کاذب
@brainawareness
2025/07/06 04:06:27
Back to Top
HTML Embed Code: